Mikor hipoallergén a hipoallergén táp?

Mikor hipoallergén a hipoallergén táp?

Az utóbbi időben megnőtt a keresések száma a hipoallergén állati tápokra. Nincs könnyű helyzetben a Gazdi, ha kénytelen ilyen tápot keresni.

A hipoallergén táp, akkor nevezhető annak, ha minden olyan anyagot, adalékot kizár, ami esetleg allergiás reakciót válthat ki az állatnál.

 

Ma Magyarországon nagyon sok eledel promóciójában találkozunk ezzel a kifejezéssel. Van, ahol a csomagoláson fel van tüntetve a hipoallergén szócska és van, ahol nem.

Amikor egy forgalmazó azt írja a webshopjában a termékleírásnál, hogy egy adott eledel ilyen vagy olyan, de a termék fotón nem látni a konkrét megjelölést, érdemes felkeresni a táp gyártójának a honlapját. Itt érdemes tájékozódni, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik az adott eledel.

A forgalmazó is csak azt írhatná a termékről, amit a gyártó.  Vagyis, ha a gyártó szuper prémiumként jelöl egy eledelt, de a forgalmazó oldalán hipoallergénként van feltüntetve, az a vásárló egyértelmű megtévesztése.

 

Olvassatok, nézzetek utána, hogy maga a gyártó mit ír az adott termékről, mert minden más csak marketing fogás.

A valóban hipoallergén táp nem tartalmaz búzát, árpát, ezek glutén tartalma allergiás reakciót válthat ki.

Sok hypo eledel összetevői között szerepel a cirok, köles. Ezek glutén mentesek, de irritálhatják az emésztőrendszert, ahogy a barna rizs is a magas fitát tartalma miatt.

A kukorica se tévesszen meg benneteket, mert a kukorica gluténmentes, viszont nagyon magas a lektin tartalma, ami a szivárgó bél kialakulásában nagy szerepet játszik a gabonafélékkel együtt.

Az új jogszabály szerint nem kötelező feltüntetni, milyen állat zsírját tartalmazza egy adott termék. Ilyenkor is érdemes felvenni a kapcsolatot a gyártóval és kérdezni. A csirkezsír hivatalosan nem allergizál, de a fogyasztóink tapasztalata azt mutatja, hogy gondot okoz az allergiás állatoknak a fogyasztása. Valószínűleg a zsírban raktározott toxinok miatt.

A jó hipoallergén eledel egyféle állati fehérjét tartalmaz, az adott állatfaj zsírját, szénhidrát forrásként burgonyát, édesburgonyát, / néha rizst/, vitaminokat, természetes tartósítószert (tokoferolok) és módjával gyógynövény keveréket.

A leggyakoribb keresztallergia a csirkehús - tojás, sajnos sok eledel tartalmaz valamiféle formában tojást vagy annak származékát.

Mindig pontosan olvassátok el az összetevők listáját.

Nem minden arany, ami fénylik.

A leggyakoribb allergének:

/Ez a lista a vásárlóink visszajelzései és a mi tapasztalataink alapján készült/

  • Búza és a búzatartalmú élelmiszerek
  • Rozs és a rozstartalmú élelmiszerek
  • Árpa és az árpatartalmú élelmiszerek
  • Korpa és a korpatartalmú élelmiszerek
  • Tönkölybúza és a tönkölybúzatartalmú élelmiszerek
  • Kamut-búza és a kamut-búzatartalmú élelmiszerek
  • Maláta és malátatartalmú élelmiszerek

Ezeken kívül gluténérzékenység esetén minden olyan feldolgozott és készen kapható étel fogyasztása is tilos, amelyek valószínűleg tartalmazzák a fenti gabonákat. Ilyenek a pékáruk, tészták, sütemények, kekszek, valamint a panírozott húsok, a legtöbb szalámi és kolbászféle.

  • A zab és a kukorica sem ajánlott. Ugyan nem tartalmaz glutént, de magas a lektin tartalma.

Az ételben található lektinek közül a legtöbb gyulladásos és emésztőrendszeri panasz a gabonafélékben és kalászos növényekben, néhány zöldségben és hüvelyesekben található lektinekkel kapcsolatos, illetve ezek kerülése vezet javuláshoz. Egyes kutatók szerint a lektinek okolhatók a szivárgó bél szindrómáért.

  • Csirkehús és származékai, csirkeliszt, csirkezsír (nem allergizál a hivatalos álláspont szerint, de toxinokat tartalmazhat)
  • Marhahús és származékai /főként a kazein miatt/
  • Szója
  • Tojás /tojáspor/
  • Tej, tejtermékek

A tejtermékeknél a laktóz intoleranciát a laktáz emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya okozza, kis mennyiségű tej esetleg nem okoz tüneteket, addig tejallergia esetén a betegség tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitelét követően, rövid időn belül kialakulnak. A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció

Ha allergiára gyanakszol a kedvencednél, akkor ezeket a felsorolt anyagokat mindenképp érdemes kihagyni az állat etetéséből.

Ha segítségre van szükséged, akkor keresd fel FB csoportunkat:

https://www.facebook.com/groups/szeretemahumacot

 

Bara Ildikó és Varga Tünde

Ezeket is érdekesnek találhatod

Mit figyelj a tápban a Humaccal ?
Mit figyelj a tápban a Humaccal ?
Mit figyelj a tápban, ha Humaccal segíted Kedvenced  immunrendszerét? A Humac organikus, tehát mindennel képes kö...
Olvass tovább...
Zora és az 50 km túra…
Zora és az 50 km túra…
Szerintem lehet abban valami, hogyha szereted, amit csinálsz, akkor kapsz mindig ötleteket, sokan sugallatnak, a művé...
Olvass tovább...
Ételintolerancia/hisztamin allergia
Ételintolerancia/hisztamin allergia
Az utóbbi években egyre erősebben megfigyelhető, hogy bizonyos ételek fogyasztása allergiás jellegű tüneteket válthat...
Olvass tovább...