Ételintolerancia/hisztamin allergia

Ételintolerancia/hisztamin allergia

Az utóbbi években egyre erősebben megfigyelhető, hogy bizonyos ételek fogyasztása allergiás jellegű tüneteket válthat ki kedvenceinknél.

A hisztamin egy biológiai anyag, amely egy aminosav lebomlása során keletkezik. Régebben azt hitték, csak az allergiás reakciók kiváltásában van szerepe, de a kutatások kimutatták, hogy az idegsejt kommunikációhoz nagyon fontosak. Életideje a szervezetben nagyon rövid, mindössze 10-60 perc. Ha a lebomlási folyamata valami miatt sérül - például mert nem termelődik elég lebontó enzim -, akkor a hisztamin túlzott mennyiségben lesz jelen a szervezetben. Ilyenkor alakulhat ki rá túlérzékenység, egyfajta intolerancia. A főképp bélrendszeri és bőrgyógyászati tüneteket ez a túlérzékenység okozza.

A panaszokat elsődlegesen a túlzott hisztamin bevitel és a hisztamint bontó enzim hiánya, csökkent mennyisége okozza. Feltételezhetően valamilyen bélkárosító fertőzés áll a hátterében, táp összetétele, védőoltás, stressz.  Lehet ok az úgynevezett áteresztő bél szindróma is, a lektinek, a  gluténérzékenység. Ezek az alapbetegségek károsítják a bélnyálkahártyát. Ez a hisztamin intolerancia rizikóját azért emeli, mert a hisztamint bontó DAO enzim egyrészt a bélnyálkahártya sejtjeiben termelődik, másrészt a sérült bélnyálkahártya magát a hisztamint is jobban átereszti.

A leggyakoribb tünetek: 

  • bőrpír, csalánkiütésekcéma, viszketés
  • heves szívdobogás
  • orrfolyás, orrdugulás
  • nehézlégzés, ritkán asztmás roham
  • puffadás, gázosodás, hasfájás, görcsök, hasmenés
  • hányinger, hányás

Súlyos esetben anafilaxiás reakció is kialakulhat!

Miért fontos kis kedvencünk immunrendszerének támogatása Humac porral, illetve miért annyira fontos odafigyelni mivel etetjük őket!? 

A Humac por sajátos  módon támogatja az immunrendszert, segít helyreállítani a szervezet ph értékeit, normalizálja a gyomorban és a belekben keletkezett flórákat, ásványi anyagokkal támogatja az egészséges folyamatokat. Képes megszüntetni a szivárgó bél szindrómát, ha kerüljük az irritáló eledel összetevőket, akkor hosszú távon segítjük az állat egészségét, emésztését, bélrendszerét.  

Azoknál akiknél már kialakult a hisztamin  intolerancia (más néven hisztaminózis) azoknak tudniuk kell, hogy egyes élelmiszerekben, illetve a tápokban található összetevők között vannak magas a hisztamin tartalmú anyagok, amik  hisztamint szabadítanak fel a szervezetben.

Kerülendő eledelek és adalékok:

búzacsíra, hántolatlan hajdina, paradicsom, legtöbb hagymaféle, padlizsán, spenót, gombafélék, savanyú káposzta és savanyúságok, hüvelyesek,eper, málna, citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grapefruit, pomeló), banán, ananász, kivi, papaya, avokádó, dió, mák, földimogyoró, napraforgómag,tojásfehérje,dióolaj, napraforgóolaj.

Adalékanyagok: benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, mesterséges színezékek, zselatin, élesztő (kelesztés során keletkezhet hisztamin)

Milyen eledelt ajánlunk nektek:

  • Amivel jól működik a huminsav.
  • Ami megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmaz (fehérjéket,szénhidrátot, ásványi anyagokat, nyomelemeket)
  • Ami segít az allergiás szőrös kedvenc egészséges életmódjában.
  • Amivel javulás érhető el a már allergiás panaszokban, illetve elkerülhető a súlyosbodás.

A Humac por és a megfelelő táp, eledel segít az immunrendszer erősítésben, és megőrzi az egészséges bélflórát. 

Jó egészséget kívánunk Nektek!

Ezeket is érdekesnek találhatod

Konyhakész menük
Konyhakész menük
Napjainkban egyre népszerűbbek a konyhakész menük a kedvenceinknek. Lehet ez nyers, vagy főtt eledel. Jó hír, hogy a ...
Olvass tovább...
A táplálékallergia megjelenési formái
A táplálékallergia megjelenési formái
A természet sokszínűségét bizonyítja, hogy ahány kutya annyi féle tünetet okozhat a táplálékallergia, vagy a táplálék...
Olvass tovább...
Hidrolizált fehérjék
Hidrolizált fehérjék
Vajon hányan adnának a kedvencünknek vért, élelmiszeripari hulladékot, vagy állatorvosi elkobzott tetemet? Allergiá...
Olvass tovább...