Az allergia az állatok életét is gyakran megkeseríti

Az allergia az állatok életét is gyakran megkeseríti

Az allergia nem csak az emberek életét, hanem az állatokét is gyakran megkeseríti, így fontos, hogy az allergia szezon idején rájuk is fokozottan figyeljünk.

Az allergia tünetei nem feltétlenül úgy nyilvánulnak meg például a kutyáknál, mint az embereknél. Nem mindig jelentkezik orrfolyás, tüsszögés vagy szemirritáció, legtöbbször ez bőrproblémaként bukkan fel, és folyamatos viszketést idéz elő. Ebből kifolyólag megállás nélkül vakarózik, rágja magát, ami akár odáig is fajulhat, hogy vérző sebeket ejt saját magán. Egy allergia vizsgálat hosszú ideig tart, legalábbis mire eredményt kapunk, főleg, hogy rengeteg minden lehet kiváltó ok, mint például a por, pollen, penész. A pollen esetében “legalább” szezonális allergiáról beszélhetünk, ezért ez szerencsére csak az év bizonyos időszakában kínozza kedvencünket.

Sokszor előfordul azonban például az ételallergia, ami már egy egész életen át is tarthat. Ilyenkor a leggyakoribb tünet a hasmenés vagy éppen székrekedés, csomókban való szőrhullás, erős szag. Ezt okozhatja tejtermékre, halra, májra, csirkére való allergia, de a mai tápokban megtalálható különféle színezékek, adalékanyagok is. A Humac termékei többek között abban segítenek, hogy ezeket a káros anyagokat semlegesítsék vagy minél hamarabb ki juttassák az állat szervezetéből, ezzel is megkímélve őt és gazdáját.
Létezik úgynevezett kontakt allergia is, melynek lényege, hogy az állat például belefekszik valami olyan növénybe/anyagba, amire allergiás, így csak azokon a pontokon jelennek meg kiütések, amelyek ehhez hozzáértek. Leggyakrabban ilyenkor allergia gyógyszer, szteroid, különböző krémek vagy diéta a bevált praktikák az állatorvosok részéről, amik valóban hatásosak a tünetmentesítéshez, de hosszú távon nem feltétlen vezetnek jó útra. A szteroid, bár az egyik leghatásosabbnak tűnő gyógymód, mégis kifejezetten káros az állatok szervezetére, ugyanis elnyomja az immunrendszert, számos bélfunkciót gátol és a káros baktériumok elterejedésében is “segédkezik”, megrövidíti az állat életét. A tölcsér is sokszor előkerül, ami bár valóban megakadályozza, hogy a kutya sebesre rágja magát, mégsem megoldás, hiszen ettől függetlenül még szenved.

Az állatok szervezetében (is) egyfajta baktérium kolónia, a mikrobióma él, aminek legnagyobb része a belekben található. Ha a mikrobióma nem egészséges, akkor az állat sem lehet az. A mikrobiómában található baktériumok felelősek ugyanis a tápanyagok előállításáért és felszívódásáért, a bél bélésének megerősítéséért, illetve ezek szabályozzák az egész immunrendszert.
Amikor a mikrobióma nem egészséges, így a benne lévő baktériumok károssá válnak, kialakulhat egyfajta szivárgásos bélrendszer. Ez sajnos szó szerint értendő, ilyenkor lyukak keletkeznek a bélbélésben, így a véráramba kerül a béltartalom. Mivel a béltartalomban lévő fehérja még megemésztetlen, ez a véráramba kerülve súlyos károkat okoz, ugyanis hasonlít a test saját szöveti fehérje szerkezetéhez. Így a szervezetben antitestek jöhetnek létre, amik megtámadják a szervezetet, és allergia, vagy autoimmun betegség alakul ki. Utóbbi olyan általános egészségügyi problémákat okozhat, mint az ízületi fájdalom, viselkedésbeli problémák, pajzsmirigy betegség, szívbetegség, idegrendszeri és szembetegségek, gyulladásos bélbetegség vagy éppen rák.
Ezt a szivárgásos bél problémát többek között megelőzhetjük azzal, ha minimálisra csökkentjük a gyógyszerek számát (akár bolha, kullancs elleni gyógyszereket is), csökkentsük a szénhidrát mennyiséget, próbáljunk minél természetesebb táplálékot, probiotikumokat adni kedvencünknek. Mivel a rohanó világban ezekre nagyon nehéz odafigyelni, és ráadásul az egészséges étkeztetés is nagyon költséges dolog, így ebben segíthetnek a Humac termékei is. Bár valószínűsíthető, hogy minden gazdi igyekszik a legmegfelelőbb tápot adni kutyájának, még a prémium kategóriás márkák is tartalmaznak káros anyagokat, csak nem akkora százalékban, mint nívótlan társaik. A Humac termékei gazdaságosan, de annál hatékonyabban segítik elő a káros anyagok távozását az állat szervezetéből. Akár 1 gramm Humac por is elegendő lehet egy étkezéshez, így az 500 grammos kiszerelés 500 étkezésre elegendő.

Ezeket is érdekesnek találhatod

Prevenciós készítmények és a Humac por
Prevenciós készítmények és a Humac por
Itt a nyár, a jó idővel beköszöntött a szúnyog szezon, vele együtt pedig a szívféreg elleni védekezés a gazdik részér...
Olvass tovább...
Konyhakész menük
Konyhakész menük
Napjainkban egyre népszerűbbek a konyhakész menük a kedvenceinknek. Lehet ez nyers, vagy főtt eledel. Jó hír, hogy a ...
Olvass tovább...
A táplálékallergia megjelenési formái
A táplálékallergia megjelenési formái
A természet sokszínűségét bizonyítja, hogy ahány kutya annyi féle tünetet okozhat a táplálékallergia, vagy a táplálék...
Olvass tovább...